Idag har jag hunnit med att göra två godismåsten till gottebordet i jul. Marknadsnougat och chokladfudge, två av mina absoluta favoriter!! Ingen jul utan dessa två, de måste stå på bordet till uppesittarkvällen dagen före jul.
Har ni några godismåsten som ni inte kan vara utan?
Så här gör du chokladfudgen:
Häll 100 g smör, 2 dl grädde och 4 dl socker i en kastrull. Klipp 25 st sega sockerbitar eller marshmallows i mindre bitar och lägg i kastrullen, låt koka under omrörning tills allt smält samman.
Dela 200 g choklad (mörk, ljus eller vit beroende på vad du vill ha för smak på din fudge), dra kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen tills allt smält samman. Häll blandningen på bakplåtspapper i en form och låt stelna i kylen i några timmar innan du skär upp fudgen i lagom stora bitar.
Om du vill kan du smaksätta fudgen med tex rivet apelsin- eller citronskal, hackade polkagrisar eller mintextrakt.
Så här gör du marknadsnougaten:
Häll 60 g cocosfett, 1 dl vatten och 1 dl strösocker i en kastrull och låt det smälta.
Blanda 3 dl vetemjöl, 2 dl florsocker och 1/2 dl kakao i en bunke.
Häll det smälta socker/cocosfettet över de torra ingredienserna och rör snabbt ihop. Lägg degen på bakplåtspapper på en bricka och platta ut till en ca 1 cm tjock kvadrat. Ställ in i kylen i ett par timmar och skär sedan upp i cm stora bitar.
Jag lyckas sällan med fudge, tråkigt nog för det är ju så gott! Jag brukar alltid göra snickers och rockyroad till jul. I år tänkte jag även göra polkabräck. Det såg så himla gott ut. Enkelt också 🙂