Sensommaren är här och både vårt och mina föräldrars äppelträd är fulla med frukt. Det känns så himla lyxigt att kunna gå ut och bara plocka frukten direkt från träden och äta dem som de är där och då eller använda i matlagning eller bakning. Häromdagen bakade jag och Alma en enkel äppelkaka som Christer fick ta med sig till sitt jobb och bjuda på.
Jag bakar ju mer än gärna men det är faktiskt mer sällan som jag faktiskt äter av det jag bakat själv. Men nu när Christer har börjat jobba igen så har deras torsdagsfika dragit igång och snart börjar Alma förskolan igen efter ett långt sommarlov så då kan jag ta med fika och lämna i personalrummet där. Jag har bakat och haft med till mitt jobb tidigare men det är oftast bara en eller två personer som faktisk äter av fikat så då är det inte roligt liksom utan det finns andra jag hellre bakar till då.
Min lilla mini bagare och assisten i köket <3
Du behöver:
2-3 st äpplen (beroende på storlek)
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
1 msk kanel + 1 msk socker att rulla äpplena i
ströbröd och pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa smör och socker poröst
Vispa ner ägget och därefter mjölet och bakpulvret.
Vispa slutligen ner mjölken tills du fått en jämn och fin smet.
Stjälp upp smeten i en bröad form med avtagbara kanter (ca 20-24 cm i diameter).
Skala och klyfta äpplena och lägg dem sedan i en skål med kanel och socker och blanda runt så äppelklyftorna blir ordentligt täckta.
Placera ut äppelklyftorna med jämna mellanrum i smeten och tryck ner dem en bit.
Strö över lite pärlsocker och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Ta ut kakan, låt den svalna något och servera sedan med vaniljsås.
Senaste kommentarer