I morgon är det min mans tur att ha med fika till jobbet igen så idag har jag och Alma bakat. Den här gången ville jag göra något julinspirerat så det blev vaniljfyllda saffransbullar.
Jag är inget större fan av vanliga lussekatter, bara vetedeg tycker jag är väldigt tråkigt och de blir ju torra så fort de inte är nygräddade. Så nej, bullar med fyllning vill jag ha! ^^
Det här receptet är väldigt enkelt och det ger 20 mindre bullar. Lite lagom sådär om man inte vill ha bullar att frysa ner också, vilket absolut går att göra med dessa. det här receptet innebar faktiskt att jag fick göra någonting nytt för allra första gången, något som jag dragit mig för att göra utan att riktigt vetat varför.. jag gjorde egen vaniljkräm!!!
Ingen vaniljkräm med vaniljstång som ska koka länge utan en hemmagjord snabbvaniljkräm. Så enkelt och hundra gånger godare än sådan pulvervaniljkräm som man kan köpa.
Varför varför varför har jag aldrig gjort detta tidigare?!
Här kommer receptet på både bulldegen och vaniljkrämen:
Du behöver:
7 dl vetemjöl
100g smör
2 dl mjölk
25g jäst
0,5 krm salt
0,5 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
0,5 g saffran
1 ägg
Vaniljkräm:
1 dl grädde
0,5 dl mjölk
1,5 msk vetemjöl
0,5 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Smält smöret till vetedegen och häll över mjölken så det blir fingervarmt (ca 37 grader).
Smula sönder gästen i en bunke och häll över ca 1 dl av spadet och rör om så jästen smälter. Häll resten av spadet i bunken och tillsätt salt, socker, kardemumma, saffran och 6,5 dl av mjölet.
Blanda till en jämn deg som ska lossna från kanterna av bunken när den är färdigblandad (jag blandar degen med en bakmaskin). Knådar man förhand så får man känna efter när den är lättarbetad och inte längre kladdar. Låt degen ligga kvar i bunken och täck den med en kökshandduk och låt stå att jäsa i 30 minuter.
Under tiden så kokar du vaniljkrämen.
Häll grädde, mjölk, strösocker och vetemjöl i en kastrull och låt koka på svag värme under konstant omvispning i 3 minuter tills den börjat tjockna. Ta bort kastrullen från plattan och knäck i ägget. Vispa ordentligt och ställ sedan kastrullen på plattan igen och låt den koka upp igen under konstant omrörning. När krämen börjat tjockna igen så drar du den från plattan igen och vispar ner vaniljsockret och fortsätter sedan att vispa tills den svalnat något. Ställ vaniljkrämen åt sidan att svalna helt och tjockna till ytterligare vilket den gör när den kallnar.
När degen jäst klart så stjälper du upp den på ett mjölat bakbord och delar den i 20 delar.
Rulla små bollar av dem som du sedan kavlar ut.
Lägg en tesked av vaniljkrämen på varje utkavlad bulle. Som ni ser så blir det här en vitare vaniljsås och inte så gul i färgen som pulvervaniljsås från affären.
Nyp ihop degen till ett litet knyte så vaniljkrämen inte läcker ut.
Lägg sedan knytena med skarven nedåt i bullformar på en plåt.
Lägg en kökshandduk över bullarna och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i ca 7-10 minuter i mitten av ugnen tills de fått lite färg.
Ta bullarna från plåten, pensla dem med lite smält smör och doppa dem sedan i strösocker.
Sen är det bara att mumsa i sig!!
Senaste kommentarer