Johannas hörna

Hemmagjord flädersaft

I år har jag bestämt mig för att verkligen försöka ta tillvara på allt det goda som växer i vår trädgård under sommaren och hösten, vi verkar få en massa äpplen och päron i år och likaså bär. Förra året fick vi ingen frukt alls och det var ett sådär bärår. Jag ska försöka att både safta, sylta, frysa in och använda när jag bakar utöver att ha till frukostyoghurten och äta direkt från träd och buskar så klart.

Det första som jag tog tillvara på nu innan de hann blomma över var fläderblommorna, i år var första gången som jag gjorde egen fläderblomssaft och den blev så himla god, en riktig törstsläckare varma sommardagar.  Det går även bra att använda flädersaften till att göra en läskande drink och då späda ut den med tex sprite eller mousserat vin.

Du kan även använda flädersaften till att fukta tårtbottnar med när du ska göra tårtor, då blir tårtbotten saftig och får extra god smak av flädern.

Här kommer receptet jag använde mig av:
20-30 klasar fläderblommor (beroende på hur stora klasarna är)
3 citroner
1 liter vatten
1 kilo socker
2 tsk citronsyra

Gör så här:

Skölj fläderblommor och citroner ordentligt. Skiva citronerna och lägg i en bunke tillsammans med fläderblommorna.

Strö över citronsyran och koka upp vattnet och häll över blommorna och citronen.

Ställ svalt i 2 dygn.

Sila av alltihopa ner i en kastrull genom en silduk eller kökshandduk.

Tillsätt sockret och koka upp. Koka under omrörning tills allt socker har löst sig, ca 5 minuter.

Häll sedan upp på flaskor, det blir ca 1,5 flaska saftkoncentrat av den här satsen och mycket färdigblandad saft då det behövs väldigt lite koncentrat för att ge smak.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats