Johannas hörna

Konsten att slappna av

Livet som småbarnsförälder är precis som en dans på rosor, man trampar omkring på de mjuka vackra blombladen och så plötsligt får man en tagg under foten! Det är inte lätt med andra ord och jag har definitivt inte hittat en bra rutin ännu då jag får regelbunden tid till avkoppling. I vissa perioden är det extra tufft, just nu är vi inne i en sådan period. Alma vill så himla mycket men då hon inte säger så många riktigt ord ännu har hon ibland svårt att göra sig förstådd och blir frustrerad och skriker istället. Jag är dessutom helt slut när jag jobbat så jag är väl inte världens bästa mamma varje dag heller utan skulle helst bara vilja låsa in mig i ett rum i fullkomlig tystnad, men det går ju inte när man har ett barn att ta hand om. Sedan får jag sådan himla ångest över allt som ska hinnas med. Jag har verkligen super svårt för att få ihop det här med jobb, alla hushållssysslor, att vara mamma, fru och hinna vila och göra roliga saker för mig själv. Det är verkligen näst intill omöjligt!!

Härom dagen sa jag till Christer att jag behöver skaffa mig ett snabbt och effektivt sätt att slappna av på, så som andra tar en snus, röker en cigarett, tar ett glas vin eller liknande. Jag gör ju inget av det ovanstående och jag har inte riktigt kommit på något annat sätt som skulle funka heller. En bit choklad brukar dock funka men så fort den är uppäten så är ju stressen tillbaka… Jag tycker inte om att läsa böcker eller ligga länge i ett bad, jag vill inte lyssna på musik heller. Jag vill ha det TYST!! Tystnad är verkligen det absolut bästa jag vet. Det jag brukar göra när jag är stressad är att gå ut och gå med Spike, men oftast så går jag bara i max 10 minuter, sen får jag ångest över allt jag har att göra hemma och skyndar hem igen. Så himla dumt men så typiskt mig! Att ta en dusch är också ett sätt för mig att slappna av, att bara sitta på golvet i duschen och låta det ångande heta vattnet slå mot ryggen. Innan Alma kom och när hon var liten så slappnade jag även av genom att kolla på serier, gärna en hel säsong på samma dag. Att bara få koppla bort verkligheten en stund och få försvinna in i en annan värld är så himla skönt när det är för mycket. Men det har jag ju verkligen ingen tid för längre. Läsa bloggar eller lyssna på ”en underbar pod” funkar också som avslappning för mig, då får jag också fly verkligheten för en stund och läsa om eller lyssna på andras problem. Inte för att jag önskar någon annan olycka, men det är ibland skönt att veta att man inte är ensam om att ha det kämpigt.

Vad gör ni för att slappna av? Har ni några bra tips?
16e okt (12)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mikaela

  Jag är visserligen mammaledig, men har också svårt att komma ned i varv, så träningen är viktig för mig, att bara dra på träningskläderna på kvällen och springa. Det tar bort stressen, samma gäller för min man. Utöver det, så har min man uttryckt att han behöver varva ned efter jobbet, och då får han va i sovrummet ett stund med datorn medan jag och dottern gör annat 🙂 Behöver jag ensamtid utöver träningen så behöver jag bara säga det 🙂

  Sedan har vi mer eller mindre delat upp hushållssysslorna… Min man tar exempel matlagningen varje dag (jag är inte lika duktig, men om han inte vill en dag tar jag över)… Och jag lägger verkligen inte mer fokus än att storstäda en gång i veckan faktiskt. Hemmet behöver inte städas mer än så, förutom fixa diskmaskinen varje kväll och dottern har tidigt blivit lärd att plocka tillbaka alla leksaker hon lekt med trots att hon är 1,5 år gammal 🙂

  Det är helt absurt hur vissa män tycker det är okej att komma hem från jobbet och inte göra någonting hemma, medan kvinnor får ta det mesta av sysslorna trots att båda jobbar heltid. Jag vet inte hur många jag hört klaga över det, palla stanna med någon sådan… Hade ringt städningsfirma och skickat fakturan till mannen som första varning, hahaha 🙂 Nu säger jag inte att ni har det så 😉

  1. Johanna

   Städning en gång i veckan hade aldrig funkat hos oss då vi har två pälsdjur. Dammsugaren måste fram minst varannan dag. Sedan har jag en riktig slarverpelle till man tyvärr och som inte har samma syn som jag på när och hur ofta saker och ting behöver göras.

stats