Johannas hörna

Tomteland – Semester i Dalarna dag 2

Andra dagen i Dalarna besökte vi Tomteland, vilket var den största anledningen till att vi åkte dit. jag var där för 22 år sedan, när jag var 7 år tillsammans med familjen och vissa saker kunde jag känna igen medan andra saker hade ändrats jätte mycket, men inte så konstigt att saker och ting utvecklas med åren^^ Jag som har en förkärlek till just julen och sagor tyckte att det var jätte mysigt och Alma lika så. All personal var dessutom utklädda och spelade sina roller, de gick verkligen aldrig ur karaktär vilket gjorde det hela mer magiskt. Vi träffade allt från tomtar till troll, älvor, prinsessor, möss, pepparkaksgummor och häxor.

Här kommer ett ordentligt bildregn med allt vi gjorde under dagen!!
Tidigt på morgonen var vi uppe för att vara på plats på Tomteland till de öppnade kl 10.

När vi kom in i sagolandet träffade vi skogstomtemor, hon gav Alma en magisk bjällra som ger henne tomtekraft när hon plingar med den. Vi fick också lära oss att den största märkbara skillnaden på skogstomtar och tomtenissar är att skogstomtar har en toppig tomteluva medan tomtenissarnas luva hänger.
Dagen började med en teaterföreställning som man sedan kunde följa under dagen med ytterligare två föreställningar. Karaktären som Alma blev mest imponerad av var drakälvan. Efter föreställningen gick vi på vandring genom skogen och fick se ännu fler älvor. En bit in i älvskogen fanns en jätte rolig lekplats med en klätterborg. Alma fick med sig både morfar och pappa upp i klätterborgen Efter en stunds lek var vi glassugna så vi gick mot cafét där det jobbade en pepparkaksgumma Efter glasspausen gick vi in i världens sötaste lilla prinsessbutik där Alma fick köpa sig något. Ett lila glittrigt trollspö blev valet. När vi stod utanför och fotade så kom den goda fen förbisvävandes så både hon och prinsessan ville vara med på bild med Alma Inne i det stora tomtehuset var det butik och restaurang. Alma lekte kiosk uppe på loftet där de hade ordnat med ett ordentligt lekland med massa skrymslen och vrår. Alma blev dessutom helt kär i den här Hello kitty datorn i plast och önskar sig en sådan i julklapp, jag har sökt på nätet men dessa tillverkas tydligen inte längre. Jag har dock sett några avslutade auktioner med den på tradera, så om någon skulle stöta på en sådan här dator någonstans, SNÄLLA hojta till!! Alma skulle bli sååå glad!! Utanför tomtens egna bostadshus stod hans släde. Inne i tomtens hus var det julpyntat från golv till tak, eller nej, inte taket förresten. Det var täckt av girlanger fulla med alla nappar som tomten fått av barn genom åren. Inne i ett av rummen satt han, självaste tomtefar och Alma fick berätta vad hon önskar sig i julklapp <3 Sedan kollade hon i taket och granen för att se om hon kunde hitta sina nappar som tomten fick förra året, och visst gjorde hon det! Nästa teater föreställning.. Vi åkte häst och vagn Sång och dans med fen och häxan på lilla scenen Vi vågade oss till och med in i häxans hus som var fyllt av häxbrygder, maskeradkläder man fick prova, spindelnät och annat läskigt. Sedan ville Alma åka grodbåtarna… Lunchdags! I över 30 gradig värme är det inte lätt att få i sig mat, det viktigaste är att man får i sig vätska. Men en korv i bröd fick Alma i alla fall i sig och vi andra åt varsin hamburgare.
Efter maten köpte Alma sig en trollsvans som hon sedan hade på sig när hon dansade med häxan, husmusen och andra barn kring den julpyntade midsommarstången.. Dags för en tur in i trollens värld, vi började i deras stora hus.. En del troll bor i hus medan andra bor i grottor i bergen eller så hyddor i skogen… Tomtens renar träffade vi också Inne i skogen på väg tillbaka till bilen hittade vi en annan lekplats där den fanns en stor hoppkudde Det var vår dag på tomteland, är ni i Dalarna tycker jag absolut att ni ska åka dit! Det är en magisk plats för alla barn. De har öppet även på vintern med julmarknad och teaterföreställningar för er som tycker att tomten och sommaren inte hör ihop 😉

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats