Johannas hörna

Det ingen ser

Var snäll mot människor runt omkring dig för du vet aldrig vilka problem, vilken hjärtesorg eller vilka bekymmer som någon annan går och bär på.

Dessa ord har fått en annan, mer tydlig innebörd för mig den senaste veckan. För ingen kan se vad jag går igenom just nu, ingen kan se att jag går omkring och bär på mitt döda barn i magen. Ett barn som min kropp inte vill släppa ifrån sig.

I lördags morse gick mitt hjärta ännu en gång i tusen bitar då jag för andra gången i år såg blod på pappret när jag varit på toaletten. Jag trodde verkligen att det skulle gå vägen den här gången. Efter mitt tidigare missfall i maj i år så blödde jag i tre veckor, fick sedan min mens och blev gravid igen redan i juni. Jag var så glad att det tog sig så fort igen och den här gången kändes det så bra. Jag blev otroligt trött i gravid vecka 5 ungefär, alltså jag har aldrig upplevt något liknande denna trötthet, men det kändes trots allt bra då jag visste att det var ett tecken på att allt var som det skulle den här gången. I vecka 7 började jag må illa. Inte så farligt, det fanns ett svagt illamående som låg i bakgrunden hela dagarna men det blev bättre så fort jag åt någonting så det gjorde jag, ofta. Med Alma så mådde jag illa på morgonen men så fort jag ätit frukost gick det över, men den här gången mådde jag som sagt illa hela dagarna men inte så pass illa att jag behövde kräkas. Illamåendet fortsatte till vecka 10 då det upphörde, lite orolig blev jag, men illamåendet med Alma försvann i vecka 11 så jag tänkte ändå att det säkert var okej med allt.

Men så i vecka 12 kom en blödning, väldigt lite så vi åkte till Gekås på lördagen som planerat men på söndagen när det kom lite mer blod så bröt jag ihop. Jag kontaktade mvc efter helgen som ville att jag skulle kontakta gynmottagningen. Det gjorde jag nästkommande dag och de ville ha in mig på ett VUL med en gång! Så det var bara att åka ifrån jobbet, hämta upp Christer på hans jobb och åka in.

Väl där så konstaterades det som jag trott, bebisen hade dött någon gång runt vecka 10. Läkaren sa också att jag blöder väldigt lite och att livmodertappen inte var påverkad, vilket betyder att jag drabbats av ett MA eller uteblivet missfall som det heter på svenska. Kroppen vill alltså inte stöta ifrån sig fostret så det behöver jag få hjälp med på medicinskt vis. Tyvärr så hade de ingen tid för detta förrän nästa torsdag, så en hel vecka kommer jag att få gå och vänta innan jag får någon hjälp.

Det är ingenting som påverkar mig fysiskt eller är farligt, men psykiskt så är det ju inte så roligt att veta att man går omkring och bär på sitt döda barn. Att behöva låtsas som ingenting när man är ute bland folk, för de kan ju inte veta.

På torsdag så kommer jag i alla fall att få åka till sjukhuset så jag är där kl 6 på morgonen, jag fick med mig fyra tabletter hem, två morfintabletter och två smärtstillande som ska tas en timma innan jag kommer in. Sedan kommer de att undersöka mig och därefter kommer jag få tabletter som ska mjuka upp livmodertappen och göra så livmodern kan göra sig av med det som ska ut. Det kommer göra ont enligt läkaren så jag kommer få fler smärtstillande tabletter där under dagen och jag kommer att få vara kvar på sjukhuset tills allt har kommit ut. Det kan gå snabbt eller också tar det hela dagen. För ca 5% av alla kvinnor så funkar inte den här medicinska metoden och då kommer jag istället att få stanna över natt och bli sövd och skrapad dagen därpå. Bara tanken på att behöva bli sövd gör mig livrädd så jag hoppas av hela min själ att min kropp kommer att reagera på tabletterna så jag slipper det.

Tankarna mal i huvudet. Jag tänker på vad som kan hända och gå fel, varför vi ska ha sådan otur, varför min kropp bråkar och inte kan göra sig av med det på egen hand osv. Jag funderar också på om det är värt att försöka igen sen, eller om det kommer gå åt skogen en gång till. Klarar jag i så fall av det? Tankarna är många men jag försöker att tänka på annat och göra sådant som gör mig glad, vilket i det stora hela innebär att göra sådant som gör Alma glad. Världens bästa Alma, vårt mirakel.

Liksom förra gången så hade vi inte berättat för Alma om graviditeten utan hade tänkt vänta till efter rutinultraljudet. Dock så behöver man inte berätta vissa saker för Alma för hon vet ändå. Förra gången jag var gravid så sa hon till mig dagen innan jag plussade att hon skulle få en lillebror till jul, och den graviditeten var beräknad till den 27.e december. Den här gången så sa hon inget förrän efter att jag plussat, men ett par dagar efter det så sa hon från ingenstans att hon skulle få en lillasyster snart. När vi var i en affär och kikade på bebiskläder till Almas kusin så gick Alma fram till ett par volang leggins och sa: Dom ska min lillasyster ha. Detta var dock samma dag som jag börjat blöda så det blev inget köp av kläder till lillasyster. Sedan i söndags så säger Alma något som får hela mitt hjärta att brista. Hon sitter och leker på golvet när hon plötsligt säger: !Mamma, lillasyster är borta nu,” Vilken lillasyster frågar jag. ”Lillasyster i magen, hon är borta.” Alltså hur kan hon veta?!

Är inte min unge synsk så vet jag inte vad!?

Så nu vet även ni hur det ligger till. Önska mig lycka till på torsdag, det kan jag behöva.

Och glöm inte att vara rädda om varandra.

Det blev inget småsyskon den här gången heller.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emmelie

  Fy vad ledsamt att läsa! Alla tankar till er!
  Måste säga att jag är sjukt fascinerad av Alma. Hon har en särskild gåva den flickan!

 2. Jossan

  Åh så tråkigt att läsa!! Jag har fått ett utomkvedshavandeskap och nästa gång MA, Jag blev dock skrapad, vilket gick väldigt bra. Sövningen var inga problem alls och jag hade inte så ont heller, lite efter kanske. Jag kan inte bli gravid själv så vi gjorde sex IVF:er innan första dottern kom. Nu har jag två barn. Vet känslan och tycker verkligen så himla synd om dig!!! Det är hemskt! Skickar många kramar och tankar

 3. Jenny

  Jag har gjort samma resa som dej vdecemver 2016. Dock hade mitt dött i v. 8+6 och upptäcktes i v. 11+6 när jag började blöda. Mitt kom igång av sej självt efter 1 dag hemma men fick uppsöka akuten och bli inlagd för att få ut de sista, fick först tabletter, sen försökte dom få ut de utan att söva mej med en sug. men de slutade med akut skrapning. Var ochså rädd för att sövas men dom är så duktiga så dom kommer lugna dej och se till att du har de bra och sen kommer de gå så fort så man hinner inte reagera förrän man sover. Låt de ta tid, jag var sjukskriven 2 veckor för att ”sörja” som läkaren skrev. De är tufft men du kommer fixa.

  Be dom kolla upp dina järndepoer efter (mina depoer va tömda) och om du har B12 brist. B12 kan ha en inverkan på graviditeten.

  De är okej att vara ledsen men försök tänk positiv ❤️

 4. Josefine

  Första gången jag blev gravid blödde jag också och gjorde samma resa som dig in till kss. Där konstaterades också MA men med tvillingar ? andra gången likadant men då kon fostret ut. Tredje gången gillt blev det till sist, inget självklart beslut alls men till slut kom vår älskade Elin. Mellan graviditet nr 2 och 3 tog jag hjälp faktiskt för att ”rena” kroppen. Jag tror ån idag att det gjorde susen både kroppsligt och själsligt. KRAM

  1. Johanna

   Usch vad ledsen jag blir av att höra att du gått igenom samma sak. Hade jag inte haft Alma redan så hade det inte varit någon tvekan om att försöka igen, för att bli mamma har alltid varit min högsta önskan. Men nu vill jag vara en stark mamma och finnas där för henne. Men ett syskon är helt klart en dröm jag nog inte är redo att ge upp riktigt än.
   Vilken typ av hjälp fick du för att ”rena” kroppen?

 5. Susanne

  Det du skriver.blir jag så rörd av och förstår vad du går i genom. Jag känner dig inte väl men vet vem du är. Vi hejar när vi ses .
  Var själv med om det för sju år sedan. Det var skitjobbigt, man var trött, utmattad och mådde dåligt. Man hade ont.
  Mvh susanne

 6. evelina

  Fy jag lider med er. Och behöva vänta så länge på hjälp är så fruktansvärt plågade det ska inte få hända
  Det enda jag kan säga är att det finns hjälp att få om man vågar och vill efter många försök.
  Tänker på er och lycka till ♡

 7. evelina

  Fy jag lider med er. Och behöva vänta så länge på hjälp är så fruktansvärt pågående. det ska inte få hända
  Det enda jag kan säga är att det finns hjälp att få om man vågar och vill efter många försök.
  Tänker på er och lycka till ♡

stats