Johannas hörna

Efter en graviditet…

När man varit har gravid så tar det olika lång tid för varje kvinnas kropp att återhämta sig. Både på utsidan och på insidan. Min insida har verkligen varit en enda lång berg och dalbana! Speciellt mensen, inte det roligaste att läsa om kanske, men det var ingen som berättade för mig om hur fucked up kroppen kan bli efter en graviditet när det kommer till just det, så det har inte varit roligt kan jag säga!!

Efter förlossningen så blödde jag i ca tio dagar, fyra veckor senare kom min första mens. Jag trodde med andra ord att kroppen var som den skulle och att det var precis så det skulle vara för ytterligare fyra veckor senare kom min andra blödning. När jag pratade med mammorna i min mammagrupp så hade ingen av dem återfått sin menstruation sedan förlossningen ännu, och då hade det gått över två månader. Efter 12 veckor var jag på efterkontroll och fick då minipiller utskrivna och när jag började äta dem så försvann mensen. Den kom inte på 8 veckor så jag kontaktade min barnmorska som sa att det är vanligt att mensen upphör i samband med amning och just dessa piller så då fick jag i alla fall det förklarat för mig och kunde slappna av.

Jag ammade i 10 månader och hade inte en enda blödning efter att jag börjat med mini pillren. Men när jag slutade amma kom första blödningen tillbaka och dessutom fick jag pms. I fyra månader så hade jag olika pms symptom som gjorde att jag blev på dåligt humör. Ena månaden ville jag ta Alma och sticka så långt bort från Christer som det bara gick eftersom jag störde mig på allt han gjorde, en annan månad ville jag lämna bort djuren och en tredje månad ville jag flytta från huset. Det var helt galet med andra ord men tack och lov kände jag bara så här dagen innan blödningen började och mådde sedan bra igen.

Utöver detta så kom mensen väldigt oregelbundet och tätt! Jag kunde ha en blödning på tio dagar, sedan uppehåll i fem dagar följt av ytterligare tre dagar med blödning osv osv. Vilket gjorde att jag hade mens i stort sett hela tiden!!! Detta pågick under ETT HELT ÅR!!!! Det var som om kroppen ville ge igen för alla missade blödningar under graviditeten och amningen. Först förra månaden, då Alma blev 1 år och 9 månader så verkar det som att kroppen äntligen har börjat fungera som den ska igen och de senaste två månaderna har jag bara haft mens en gång i månaden. Så nu hoppas jag att det fortsätter så!!

Någon som känner igen sig i det jag skrivit? Eller vad har ni för erfarenheter?
29e maj bada dockan (13)

Bilderna hör ju inte hit men jag ville passa på att visa den fina buketten jag plockade på min långpromenad igår. Får man inga blommor i morsdagpresent så får man plocka sig egna!

29e maj bada dockan (12)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emilia

  Vid mitt första barn fick jag en infektion och jag hade en rätt onormal blödning. Sen fick jag inte mens pga minipiller förrän barnet var 13 månader och då fick jag mens i en vecka och sedan fem-sju dagar utan och sedan en veckas blödning igen och så höll det på. Tills jag tröttnade och slutade med pillrena. Vi hade tänkt sluta en månad senare ändå för att försöka med ett syskon så det var ingen större skillnad. Sen tog det ett År innan jag blev gravid.
  Det var väldigt frustrerande med dessa blödningar och har inte börjat med minipiller efter andra barnet. Kändes inte som att min kropp mådde bra av det ( när väl blödningarna började komma, när de inte kom var jag nöjd).

 2. Mikaela

  Men herregud, jag lider med dig, det måste varit otroligt jobbigt för dig under så lång tid. Vad konstigt att du blödde trots minipiller. Men tja, hormonerna i pillren kan ju seriöst fucka upp kroppen 🙂
  Att din barnmorska inte skrev ut Premalex till dig, som hjälper med pms framförallt. Även om du tycker att det går framåt nu kanske premalex kanske hjälper om du tycker du dippar lite i samband med pms/mens? Alternativ tänka om preventivmedel?

  Jag slutade blöda efter två-tre veckor, och mensen kom igen efter fem veckor totalt efter förlossningen, sedan har det varit som vanligt. Men å andra sidan valde jag att sluta amma efter en månad, och tar inga preventivmedel för min man vägrar låta mig stoppa i mig sådant, så kanske därför 🙂 Men kompisar har haft riktiga mardrömsliknande upplevelser, vissa med minipiller och vissa utan. Som du skriver, som kroppen vill hämnas eller något 🙁

  1. joherman89

   Jag har pratat med både barnmorska och en specialistgynekolog och de rekommenderade mig att sätta in en hormonspiral för att bli av med blödningarna. Vilket jag genast sa att det inte är något för mig då det känns helt fel att sätta in något sådant i kroppen som ska sitta i flera år. Pillren kan jag ändå sluta äta med en gång om jag skulle vilja. Men nu verkar det ju som sagt som att kroppen kommit i balans igen så jag håller tummarna för att det fortsätter så.

stats