Johannas hörna

När solen letat sig in

Den här lille killen låg på köksgolvet och njöt av solens härliga strålar som smög sig in genom köksfönstret tidigare i eftermiddags när jag stod och lagade mat. Jag köpte hem extra billig kyckling från jobbet igår med kort datum så nu har jag fixat matlådor både till mig och Christer för två dagar framöver, så skönt att ha det gjort för några dagar framåt så man slipper tänka på det varje dag!

Hälften av kycklingen strimlade jag och gjorde tacokycklinggryta på. Det är helt enkelt strimlad kyckling kryddad med tacokrydda, hackad paprika, skivad gullök och sås på lite vatten och passerade tomater.

Sedan strimlade jag upp resten av kycklingen, kryddade med gurkmeja, chili, salt och peppar. Den stekte jag sedan tillsammans med wockgrönsaker (broccoli, mini majs, morötter, bambuskott och vattenkastanj), kokade nudlar som jag sedan hällde ner i stekpannan tillsammans med det andra, tillsatte en skvätt grädde och lite soya och så var det också klart. Snabbt och enkelt!! Världens finaste Spike. Han har oroat mig alldeles för många gånger sedan i höstas, först upptäckte de ett hjärtfel på honom som kommer med åldern och nu senast strax efter jul så kissade han blod. Alltså fy vad rädd man blir när ens djur blir sjuka!! Mest för att det är svårt att veta hur sjuka de är, om de har ont osv då de inte kan prata och oftast försöker dölja det. Hjärtat har vi i alla fall koll på och det ser för tillfället bra ut och vi ska på återbesök i höst igen för att se hur snabbt det utvecklas för att veta mer exakt om han kommer få några problem längre fram. I så fall finns det hjärtmedicin att få som tur är, men förhoppningsvis kommer han inte behöva det på många år än.

Jag blev väldigt känslosam när jag kollade på finalen i Talang häromdagen och Marianne berättade om sin hund Vegas hjärtproblem som är exakt samma som Spikes, förstorad hjärtklaff. Men att se hennes hund så lycklig, pigg och full av liv gjorde att jag faktiskt kunde släppa oron lite och tänka att det faktiskt inte betyder det värsta, så länge man har koll.

Spikes problem med blod i urinen försvann efter medicinering och förhoppningsvis kommer det inte tillbaka igen, men skulle det göra det så går det att bota permanent med kastrering.

Det senaste som jag funderat kring angående Spike är att han till sommaren ska få övergå så smått till att äta senior foder, Jag har alltid köpt veterinärfoder till Spike och från det att hunden fyllt 8 år så räknas den som gammal och mår därför bättre av att äta ett foder som är anpassat därefter. När jag var och köpte foder till honom sist så tog jag upp detta och veterinären blev faktiskt förvånad över att jag tog upp det själv och tänkt på det då de flesta tydligen inte ens tänker tanken utan de kan få komma med den rekommendationen. Självklart hade han inte mått dåligt av att fortsätta äta samma mat, men energimässigt så behöver han inte ett så starkt foder längre då han vuxit färdigt och en äldre hund är ju oftast inte lika aktiv som en yngre hund och kan då gå upp i vikt om den inte kan göra av med all energi som fodret ger. Det här med vikten är ju extra viktigt att hålla koll på när man har en så liten hundras, några gram för mycket gör mycket och det blir påfrestande för ben och leder och jag har märkt att Spike gått upp lite det senaste året. Han har tidigare vägt 2,55 kilo men väger nu 2.8 kilo och en chihuahua ska ha en max vikt på 3 kilo så nu får vi se till att han håller sig däromkring, vilket jag inte tror är några problem då han fortfarande är väldigt aktiv och full av energi. Det enda som han gärna inte gör längre är att hoppa upp själv i sängen och det beror nog på att han börjar bli lite gammal min lille plutt <3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats